top of page
Search

Papir vs ekran?

Kratki osvrt na korištenje Google alata u trenerskom poslu, pripremi aktivnosti i post-analizi.


Priča o ovom alatu koji mi je uvelike pomogao u radu kod prikupljanja informacija i rada sa momčadima počela je kroz 2016. godinu kada sam radio u Maleziji i tamošnjem prvoligašu TRW Kelantan. Dokument, kako ga i dan danas zovem, koji sam tada radio bio je u dobro nam poznatom Microsoftovom alatu Excelu. Slagao sam mjesecima podstranice iz potrebe da stavim cijelu sezonu na ekran, da na neki način dokumentiram tu turbulentnu sezonu. Osmišljavao formu cijelog dokumenta.

Kalendar aktivnosti, statistika, izračuni, informacije, test i trčanja visokog intenziteta(IFT3015), RPE+ wellness questionnaire (eng. Rated Percieved Exertion), minutaže, radni sati treninga, ozljede, itd. Na kraju sezone predao sam ga klubu kao svojevrsni dnevnik ili izvješće svoga rada. Bio je svakako upotrebljiv za slijedeću sezonu.

Kako sam se počeo baviti ovim poslom početkom 2000-ih, razvijao sam i taj “skill” rada na kompjutoru i sve manjeg korištenja papira iako kad dan danas u svojim arhivama nađem zabilješke na papirima iz tih dana, a i moja prva avantura u Maleziji 2013. sadržavala je puno papira u zabilješkama, dnevnicima, analizama, shvaćam cijeli napredak sa papira na ekran i tu moć mobilnih uređaja, desktop kompjutora i općenito tehnologije u sportu.

Nakon prvog dolaska iz Malezije kući 2013. postao sam sve više svjestan smjera u kojem se svijet, ali i sport kreću, a to je totalna digitalizacija u kojem je cilj papir koristiti eventualno kao podsjetnik u samom treningu dok priprema i kasnije analiza idu na ekran, spremljeno na sada već dobro poznatim “oblacima”.

Podaci(eng. data) i općenito statistika postaju prevažni da bi ih zanemarili. Nisu najvažniji ali, ponavljam, ne smiju se zanemariti.

Jedan od alata koji mi je zapeo za oko, kako je Excel postajao manje dostupan zbog financijskih prepreka, je i Google-ov administrativni dio, svojevrsni “office” Google-a, koji se sastoji od Docs-a, Sheets-a, Slide-a za početak, a onda se na to mogu vezati i Google Photos, Google Form (ankete), Google Calendar. O on-line anketama unutar sportskih ekipa neki drugi puta.

Godine 2017. odlazim na kratko u UAE i tamo otkrivam prednosti Google Sheetsa i tabličnog prikaza koji je sličan, ali i kompatibilan sa Excelom, što znači da excel dokument možete prebaciti u Sheets i nastaviti raditi u njemu.

Sve što vam je potrebno da počnete koristiti alate Googla je Gmail adresa, strpljenje i dobra volja, puno isprobavanja, puno grešaka, dječje znatiželje. Morate znati da ukoliko pogriješite, kompjutor neće eksplodirati. Oduzet ćete si vrijeme, ne i život :-)

Da se vratim na 2017. godinu i trenutak dolaska u UAE. Jedna od tada meni važnih karakteristika je bila ta da je dokument lako djeljiv sa ostalima kolegama u staffu. Ne samo da je djeljiv nego i funkcionalan na način da istovremeno sa više uređaja, više korisnika istog dokumenta može upisivati informacije unutar dokumenta, analizirati, komentirati iste.

Pokušat ću prezentirati samo neke stvari koje se mogu napraviti u svrhu lakšeg, ali kvalitetnijeg prikupljanja informacija oko aktivnosti.

Npr. tjedni sadržaji na treningu upisani u tablice, lako se skidaju u PDF formatu koji se bez problema pošalje na e-mail ili možda na Viber, Whatsapp.

Treneri danas žele vizualno prezentirati sadržaje, vježbe i igre što se lako odrađuje na pregršt aplikacije koji nude alate za crtanje, skidanje istih u .jpg ili .png formatu.

Ono što nam također Google može ponuditi u tom trenutku je spremanje crteža u Google Photos albume koje kasnije s običnim linkom povezujete u tekst tako da običnim klikom na tekstualni sadržaj treninga dobivamo crtež koji smo ilustrirali u nekoj, za to namjenjenoj, aplikaciji(npr. TacticalPad).


Treća stvar koja može podignuti kvalitetu rada je korištenje statistike i podataka u svrhu analize ali i pisanih izvješća nadređenima ili upravama kluba na kraju polusezona. Automatizmom se ti grafovi skidaju na dokumente u Docs-u kako se podaci nadopunjavaju u Sheets-u.



Vjerujem da sam vas zaintrigirao za ovu temu iako je poznato da još puno moramo kao društvo, pa onda i trenerska populacija raditi na informatičkoj pismenosti koja vjerujem da svaki trenerski posao može učiniti manje konfuznim, bolje organiziranim, prezentirajući svoj rad na jedan izuzetno kvalitetan način.

Istražujte, učite, interesirajte se kako iskoristiti tehnologiju, uživajući u kontroli koju imate u svakom trenutku u pogledu podataka.

Realno stanje na terenu je sigurno više kaotično, manje predvidivo, ali to je draž ovoga posla.

Za sve zainteresirane ovo su dva moja prezentacijska videa gdje možete pogledati kako to radim u najnižoj ligi, pokušavajući zadržati kvalitetu i ozbiljnost, jer svi klubovi, bez obzira na rang i kvalitetu igrača to zaslužuju. Predanost i ozbiljnost.


Sebastian Knapić

225 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page