top of page
Search

I Sizif je bio trener?

Updated: Mar 24, 2021

Čekajući odgovor onih koji bi trebali dirigirati odnose među trenerima, odnose između trenera i klubova, pitam se koliko nas je uopće svjesno da se nešto loše dešava za struku, po nogometne trenere? Koliko smo svjesni nereda u kojem radimo? Koliko smo svjesni nepravde?

Puno je nogometnih trenera na ovom području, neki jesu treneri, neki nisu a rade kao treneri. Zašto nisu i kako rade? Jer postoje neke uredbe i zakoni koji to pokušavaju regulirati. Sad, dal uspijevaju, pitanje je.

Prije bi se reklo da i ne postoji, barem ne za sada, dobra volja da se ova tema do kraja ispita. A veoma je interesantna. Interesantna je, jer barem do sada, zbog činjenice da postoji toliko sivih zona djelovanja koje dopuštaju da se uredbe i pravila zaobilaze.

Jedna od sivih zona su, djelovanje nekoga kao trener, a da za to nema potrebne kompetencije u vidu svjedodžbe ili diplome institucija, što onda znači da nije trener. Ali on vodi proces treninga, na kojem ga nitko ne mora “pokrivati” jer ne postoji nadzor na treningu i klub takve stvari podržava, dok na službenim utakmicama netko ipak sa dokumentacijom “pokriva” istog “trenera” koji automatski prelazi na funkciju “predstavnik kluba” te nesmetano vodi utakmicu, a trener sa licencom samo statira.

Svi zadovoljni. Forma zadovoljena.



Svake godine/sezone nogometni treneri uplate na račun Nogometnog saveza Primorsko-goranskog saveza točno 300,00 kuna. Iznos od 200,00 kn ide na račun licence, a iznos od 100,00 kn na račun trenerske članarine, što god to u ovom trenutku značilo. I to je jedan od razloga zašto sam istupio i zatražio neko izjašnjavanje i očitovanje.

Smatram da nam plaćena članarina daje za pravo da kažemo ono što nas smeta.

Jer, očito prije nego na onim edukacijama krenemo pričati o prednostima formacija 1-4-4-2, 1-4-3-3, treneri bi se ozbiljno trebali pozabaviti ovim elementarnim stvarima, svojom strukom, dvostrukim kriterijima koji važe za jedne, ne važe za druge jer, dal onaj kojeg je klub stavio za trenera, a nije trener plaća licencu? Ne, jer je ne može dobiti.

Plaća li članarinu? Ne, jer nije trener.

Idemo dalje, rezigniranost i ljutnja kod pojedinih trenera se očituje i kod činjenice da su treneri uložili vrijeme, novac, trud u ispunjenju postavljenih zadataka koji se pojavljuju kao dijelovi edukacija i formalnih obrazovanja.

Jednostavno je, ne dobijete li diplomu ili svjedodžbu, vi zakonski ne možete raditi u sportu.

Isječak iz zakona koji se zaobilazi u puno puno slučajeva.


"Članak 9.

(1) Trener, u smislu ovoga Zakona, osoba je koja programira i provodi sportsku pripremu, sportsku rekreaciju i sportsku poduku.

(2) Trener mora imati stručnu spremu najmanje na razini trenera prvostupnika sukladno posebnom propisu.

(3) Poslove trenera može obavljati i osoba:

– koja je za te poslove osposobljena putem ustanove za osposobljavanje kadra na temelju programa za stjecanje licencije krovnih svjetskih ili europskih udruženja određenog sporta"


Ja nemam apsolutno ništa protiv bivših igrača koji se žele baviti ovim poslom, ali regulatori odnosa među trenerskom populacijom, u ovom slučaju županijski instruktori i instruktori središta, moraju uputiti klubove i te osobe u postupak dobivanja licence i rada kao trener.

Jer, ovaj “Teksas” i , na momente, kreativni nered koji trenutno imamo vodi u još više neregularnosti ali i nezadovoljstva. Šutnja nas nigdje neće dovesti, jer sa šutnjom ćemo samo pasivno podržati neregularnosti. Kad šutim, a znam da je nešto krivo, osjećam se loše pred svojim djetetom kojeg odgajam. Jesmo li doista odgojeni i dal ćemo odgajati da šutimo i trpimo nepravdu?

Dal je dosta suludih postupaka prodavanja licenci od strane osoba koje ne rade kao treneri ali je i pitanje dal su istu licencu osvježili zadnjih 20 godina, lažnih funkcija predstavnika kluba koji daju instrukcije igračima na terenu, dal je dosta postavljanja za trenera onih koji nemaju apsolutno niti jedan dokument da su treneri?

Dal je vrijeme da igrači saznaju istinu tko ih u stvari vodi kroz proces treninga, kroz utakmice?

Dal je vrijeme za standarde i kriterije?

Dal je vrijeme za istinu?

Dal je vrijeme da Sizif postane Spartak?

Puno je pitanja i za sve vas znam da znate odgovore.



Sebastian Knapić

UEFA B trener

Prvostupnik trener kondicijske pripreme sportaša





352 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page