top of page
Search

Ankete u sportu

Kako na učinkovit način koristiti ankete i upitnike u sportskim momčadima.

Doba je podataka, doba je komunikacije.

Možda više nego ikad igrači traže da se komunicira s njima, da ih se pita, da ih se više uključi, da se još više interesiramo o njima u sportu kao individualcima u momčadskom sportu. Odbijam pomišljati da je komunikacija anketama rezervirana za profesionalni sport. Stvar je angažmana i želje trenera da krene i koristi ove alate.

Ovo je kratak osvrt kako uklopiti ovakve upitnike u rad sa momčadima.

Situacija 1. Upitnik za igrače

Novi igrač dolazi na trening, umjesto papira sa osnovnim informacijama na svojem telefonu dobiva link koji klikne i odgovori na 10-ak pitanja koja automatski dolaze treneru koji unaša informacije u svoje zabilješke.


Situacija 2. Subjektivni osjećaj opterećenja(eng. rated perceived exertion, RPE)

Pripremno je razdoblje i želimo kao treneri znati barem okvirne intenzitete kojima "pogađamo" intenzitete treninge. U npr. Viber grupu sa igračima, odmah nakon treninga, pošalje se link sa ponuđenim imenima igrača i brojem od 1-10 ili 1-20(Borgova skala) koji igrači kliknu s obzirom na subjektivni osjećaj opterećenja koji ih je popratio na kraju treninga. Jednostavno je najbolje. Što više klikanja, što manje pisanja.

Informacije dolaze direktno na e-mail trenera ili direktno na desktop te se brojevi unašaju u graf koji nam može poslužiti za usporedbu, na temu planirani intenziteti vs. aktualni intenziteti.

Situacija 3.(eng. Wellness questionnaire)

Usred intenzivnih treninga ili utakmice želimo ispitati stanje igrača nakon aktivnosti i stresa koji je proizveden i to na aktivnosti spavanja, na umor, mentalni stres te mišićnu bol.

Na identičan način pošaljemo link u grupu da bi na desktop dobili sortirane odgovore koje želimo analizirati te iskoristiti iste za programiranje treninga i aktivnosti na adekvatan način, a sve u svrhu bolje spremnosti naših sportaša.



Osobno koristim Survey monkey i mogu ga preporučiti u besplatnoj verziji koja je dostatna za potrebne koje trenutno imam u momčadi. Uspio sam u ovih par godina educirati igrače o svojim i njihovim potrebama za korištenjem ovog alata u pogledu ovih upitnika o stanju na treninzima i nakon njih. Dao sam im do znanja, da mi realne brojke i iskreni odgovori o aktivnostima daju smjernice za budućnost u planiranju i programiranju.

RPE upitnik je trenutno najjeftiniji alat koji si trener u amaterskom rangu može priuštiti. Da se razumijemo, ovo nije najbolji alat i sigurno za kvalitetniju procijenu intenziteta potrebnije su i konkretnije stvari poput HR monitoringa ili GPS sustava, ali realnost u amaterizmu je takva da se trenutno možemo osloniti na RPE koji je korišten i od vrhunskih momčadi uz svu tehnologiju koju imaju.

Također jedan od kvalitetnijih upitnik alata je i Google Forms koji možete korisiti sa svojom Gmail adresom. Ankete mogu biti anonimne ili precizno definirane što se tiče imena sportaša. Jedan od primjera anonimne ankete je i upitnik i odgovori koje želim dobiti kao trener od svojih igrača u pogledu povratne informacije o svom radu na kraju (polu)sezone . Na otvorena pitanja odgovori su otvoreni i iskreni, možda baš iz razloga što je anketa anonimna, kažem to iz razloga što vam se možda neki odgovori i neće svidjeti


ali ako ste pametni, ti odgovori će vam korisiti da ispravite neke stvari u svom radu. Pustite ego na strani u tom trenutku. To, na kraju krajeva i je smisao takve ankete.

Nadam se da sam vam bacio "bubu u uho" sa ovim tekstom i da ćete početi korisiti ovaj alat kako bi vaš rad bio još bolji, precizniji, pun podataka koji vam trebaju koristiti kako bi vaši sportaši bili bolji.

Za kraj šaljem Vam jednu anketu koju bi htio da nabrzinu ispunite.

Anonimna je, bez brige :-)

Za više informacije, bilo kakvu pomoć oko anketa, javite mi se slobodno, stojim na raspolaganju!

Sebastian Knapić

372 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page